Let op, geld lenen kost ook geld.

Traden.

0

Traden, wat is het en hoe begin je er aan?

Wat is traden?

Aan traden begin je niet zomaar. Het is en blijft risicovol, zeker als je nog geen ervaring hebt. Traden betekend dus eigenlijk: handelen. Je koopt en verkoopt iets. Dat kunnen grondstoffen zijn, valuta of zelfs het eigenaardige Bitcoin. Het is natuurlijk de bedoeling om tegen een betere prijs dan je het hebt ingekocht, terug te verkopen.

Als je wilt beginnen traden, dan moet je er in eerste instantie van bewust zijn dat dit risico’s met zich meebrengt. Een beginnende trader zal zeer waarschijnlijk eerst enkele verliezen lijden alvorens winst te kunnen boeken. Noem het leergeld. Een eerste stap bestaat erin om een goed handelsplatform te vinden. Beleggen kan via verschillende platformen. Zo kan je een rekening openen bij Binckbank of MeDirect, maar er bestaan ook handelsplatformen waar je kan traden. Online handelsplatformen zoals Plus500, IG Markets, eToro werken ook met een hefboomwerking en kunnen extra gevaren met zich meebrengen. Wie gebruik wil maken van zo’n online broker, doet er goed aan om eerst te oefenen met een gratis demo account.

Voor je effectief start met traden, moet je trachten om zoveel mogelijk te leren over traden. Er zijn sites genoeg die zich specialiseren in teksten voor beginnende traders. Enkele voorbeelden:


TIP: Beleggen zonder speculatietaks? Lees meer over speculatietaks omzeilen

De basis om te traden.

Als trader, zowel professioneel als privé, dien je een aantal basisbegrippen goed te kennen. Het is en blijft een leerproces, zelfs een ervaren trader kan elke dag nog bijleren.

Specialisatie: Waarin wil je traden? Zijn er sectoren die je aanspreken of waar je veel kennis over hebt?
Risicobeheer: Weet vooraf hoeveel risico je maximaal wil nemen. Met welke hefboom wens je te werken?
Analyses: Technische analyses zijn zeer belangrijk en helpen je als traden bij het nemen van beslissingen. Zo kan je koerspatronen analyseren en leren herkennen.
Strategie: Een trader heeft altijd wel een strategie (of meerdere strategieën) die wordt gevolgd gedurende het proces.
Tradingplatform leren kennen: Leer de opties van je tradingplatform goed kennen. Een demo account bij de broker van je keuze is dus ideaal om vertrouwd te raken met het systeem en de mogelijke opties.