Let op, geld lenen kost ook geld.

Lenen voor een vakantie

0

Waarom zou je lenen voor een vakantie?

Er wordt veelal aangeraden om alleen een lening aan te gaan als daar een heuse investering tegenover staat zoals bijvoorbeeld de aankoop van een woning, of het verbouwen van de woning.

Dat is op zich geen slechte redenering:
Rekening houdende dat je van zo’n investering over langere periode kan genieten, kan dat inderdaad voor veel mensen het definitieve antwoord zijn. Een zonneboiler of warmtepomp zorgt voor rendement (een lagere energiefactuur) en een meerwaarde aan uw woning, maar kost in eerste instantie wel veel.

Het kan echter ook mogelijk zijn dat je reeds jaren een droomreis aan het plannen bent. Zoiets kost veelal meer dan een gewoon reisje. Een vakantielening kan dan perfect een optie zijn.

Vakantieleningen: de formule’s.

De vraag of het nuttig is om te lenen voor een vakantie kan je het best zelf invullen. Indien je besluit dat je toch meer financiële middelen nodig hebt dan moet je op zoek gaan naar een vakantielening. Er bestaan twee leenvormen die je kan gebruiken.

Een persoonlijke lening (of lening op afbetaling) is de meest frequente en goedkoopste vorm. Alles wordt op voorhand bepaald: het leenbedrag, de rente, de duurtijd en het bedrag dat je moet terugbetalen. Na akkoord, wordt het bedrag eenvoudigweg op je rekening gestort.

TIP: biedt de bank een lening aan die specifiek dient voor vakanties, dan zal het intrest tarief wellicht voordeliger uitvallen dan een ‘normale’ persoonlijke lening. Een voorbeeld van een vakantielening is deze lening van Mozzeno.

Een doorlopend krediet is een tweede maar duurdere optie. De intrestvoet is variabel maar zal hoger liggen dan bij een persoonlijke lening. Je dient op afgesproken tijdstippen volgens de voorwaarden de lening terug te betalen, maar het krediet mag je nadien opnieuw gebruiken. Het is dus een geldreserve die je ter beschikking kan houden. Het volledige krediet opnemen is ook niet verplicht.

Een geldreserve kan dus handig zijn om financiële ademruimte te creëren zonder dat je het krediet hoeft op te gebruiken. Zodoende kom je niet voor verrassingen te staan als je op reis bent. Een voorbeeld van zo’n geldreserve is de ‘MyLine’ formule van Cofidis.

Vakantielening: enkele tips

Zorg dat je op voorhand uitrekent hoeveel extra geld je nodig hebt. Op die manier kan je vermijden dat je te veel leent. Opteer er eventueel voor om geen lening aan te gaan maar om op voorhand voldoende te sparen voor je vakantie.

Toch een lening nodig? Ga dan specifiek op zoek naar ‘vakantieleningen’ zoals deze van Cetelem of Mozzeno (crowdfunding) en probeer op die manier toch intresten uit te sparen. Vergelijk bij verschillende aanbieders, maar om je op weg te helpen kan je alvast beginnen bij onder meer

Kan je de reis op voorhand betalen, maar denk je extra geld nodig te hebben tijdens de reis? Reken dan uit of een geldreserve zoals deze van Cofidis hulp kan bieden. Je hoeft het krediet niet op te gebruiken als je het niet nodig hebt, en je betaald er dan ook geen interesten op.