Let op, geld lenen kost ook geld.

Kan ik lenen voor een beugel?

0

Geld lenen voor een beugel

Ongeveer 1 op drie kinderen draagt een beugel. Hiermee worden de tanden rechtgezet of gecorrigeerd. Een beugel, of orthodontische correctie kan duur uitvallen. De kostprijs is afhankelijk van geval tot geval aangezien dit sterk afhangt van de gekozen behandeling. Een beugelbehandeling duurt niet zelden tot twee jaar lang en de kostprijs kan oplopen tot 3.700,00 euro.

Gezondheidslening

Het is mogelijk om geld te lenen voor een beugel te financieren. Op Mozzeno is het mogelijk om online een gezondheidslening af te sluiten. Deze dient specifiek om hoge medische kosten te spreiden. Klik hier om mozzeno te bezoeken en een simulatie uit te voeren.

Lening op afbetaling

Het is altijd mogelijk om een lening af te sluiten zonder dat je moet motiveren waarvoor de lening zal dienen. Dit is de persoonlijke lening of lening op afbetaling. Bepaalde thematische leningen die dienen voor een specifiek doel (bijvoorbeeld autolening), zullen wel lager uitvallen qua tarief. Bekijk met andere woorden zeker eerst de gezondheidslening bij Mozzeno.

Bij een persoonlijke lening op afbetaling is het mogelijk om op een vooraf bepaalde termijn de lening in vaste schijven terug te betalen. Alles wordt met andere woorden op voorhand contractueel bepaald. Dit zorgt voor zekerheid en vermijd verrassingen.

Bij onderstaande partijen kan je ook simulaties uitvoeren voor leningen op afbetaling waarmee je een beugel kan financieren:

Een doorlopend krediet is net het tegenovergestelde: Het enige wat op voorhand is bepaald is het maximum bedrag dat je kunt opnemen. Je betaalt daarna volgens je eigen mogelijkheden het krediet terug. Deze flexibele vorm van lenen is dan ook wel een dure aangelegenheid. Het jaarlijkse kostenpercentage loopt ver boven deze van een persoonlijke lening. Een doorlopend krediet gebruiken voor een beugel is niet zo’n verstandige keuze.

Een beugel in schijven betalen

Om de kostprijs van een beugel te spreiden is een gesprek met de tandarts of orthodontist een goed vertrekpunt. Je zal zeker niet de eerste persoon zijn die de kostprijs hiervan niet direct kan ophoesten. Het is mogelijk dat de orthodontist een voorstel uitwerkt, bijvoorbeeld het spreiden de kost van alle apparatuur over een aantal maanden, maar dan zonder uitstel van betaling van de periodieke controles.

Wie als Belgisch burger aangesloten is bij het ziekenfonds kan eventueel in aanmerking komen voor een verhoogde tegemoetkoming. Vaak hebben mensen met een laag inkomen of een chronische ziekte dit statuut en worden de meeste behandelingen volledig terugbetaald. Ga dit zeker eens na bij uw ziekenfonds.

Een andere mogelijkheid is het aanspreken van het OCMW. Er kan beslist worden om (een deel) van de remgelden op zich te nemen, of om de kosten voor te schieten zodat je ze gespreid in de tijd renteloos kan terugbetalen aan het OCMW.
Hiervoor zal dan wel eerst een maatschappelijk assistent worden aangewezen die zal onderzoeken of je werkelijk een nood hebt aan financiële ondersteuning. De tandarts zal een kostenraming moeten opmaken met een motivering waarom de behandeling of de beugel noodzakelijk is. Het behandelplan moet dan wel door het OCMW goedgekeurd worden.

Tandzorgverzekering

Voor kinderen zal een beugel meer dan de helft terugbetaald worden, maar lang nog niet alles. Sinds 1 april 2021 heeft trouwens elk kind recht op een terugbetaling van 1.050,00 euro voor orthodontie.
Als volwassene is de kans klein dat je ziekenfonds zal tussenkomen. Een aanvullende ziekteverzekering of tandverzekering kan in dit geval soelaas bieden.
Er bestaan verschillende verzekeringen die tussenkomen bij een bezoek aan de orthodont. Doorgaans wordt tot maximaal 60% a 80% of een bedrag tot 1.500,00 euro vergoed.

Ga voor die mooie glimlach!

Laat een behandeling voor jezelf of je kind niet uitstellen omdat je niet de mogelijkheid hebt gehad om het bedrag bijeen te sparen. Bekijk je opties en laat je steeds goed bij staan. Wees ook kritisch bij het vergelijken van tandverzekeringen en leningen om de kosten van een beugel of andere tandheelkundige ingrepen te financieren.