Let op, geld lenen kost ook geld.

Lenen voor een auto

0

Goedkope autolening vinden

Autolening: verschillende mogelijkheden.

Er zijn veel verschillen tussen autoleningen onderling. Zo zijn er verschillende formules die gelden voor tweedehandswagens of voor de aankoop van een nieuwe auto. Daarnaast zijn er ook tal van financieringsmogelijkheden, maar ook de fabrikanten bieden leningen aan zodat je je auto aan een zogenaamd rentetarief van 0% kan kopen. Alhoewel 0% aantrekkelijk lijkt, moet je wel op zoek gaan naar addertjes onder het gras.

Het autosalon in januari is het moment van uitstek om een nieuwe wagen aan voordelige prijzen te kopen. Niet alleen aanbieders houden veel acties, ook banken doen mee met deze trend. Informeer steeds bij uw eigen bank en kijk of daar speciale acties worden gehouden. Zo niet dan kan je nog steeds autoleningen vergelijken via onze website.

Financieringsvormen

Persoonlijke lening.
Een autolening zal meestal komen in de vorm van een persoonlijke lening (= lening op afbetaling). Zowel rente, looptijd als het leenbedrag worden op voorhand vastgelegd. Wettelijk moet een lening op afbetaling tot 2500 euro terugbetaald worden binnen de 24 maanden, de auto zal vaak als onderpand gebruikt worden.
Zelf een voorschot betalen is niet verplicht! Wil je echter wel een voorschot betalen, dan kan je gerust om een korting vragen bij de bank.

Bekijk de lening op afbetaling van Santander.

Verkoop op afbetaling.
Bij een verkoop op afbetaling zal de auto wel als onderpand dienen. Het voordeel hiervan is dan wel dat deze financieringsvorm goedkoper is dan een persoonlijke lening omdat er voor de financiële instelling minder risico aan verbonden is. Er zal wel een voorschot moeten betaald worden, bijvoorbeeld 15% van het financieringsbedrag.

Ballonkrediet.
Iets minder gekend is het ballonkrediet of de lening met restwaarde. Hierbij zal je kleine tussentijdse betalingen verrichten maar op het einde van het contract het resterende saldo moeten terugbetalen. Dit kan tussen de 25% en 50% liggen van het totale leenbedrag. Let hier mee op, een klassieke autolening is meestal veel goedkoper!

Het 0% krediet.
De autoconstructeurs kunnen ook kredieten verschaffen die meestal aan 0% zijn. Interessant? Dat hangt af van het totale kostenplaatje! Het is best mogelijk dat je dan bepaalde andere kortingen verliest of dat de overnameprijs voor je oude wagen minder interessant wordt. Vraag steeds een simulatie mét krediet aan 0% en zonder.

Vergelijk autoleningen

Om u alvast op weg te helpen, hebben we hieronder al enkele kredietverleners op rij gezet zodat je op eenvoudige manier kan beginnen met vergelijken. Vraag online offertes aan en zoek op efficiënte wijze de meest geschikte aanbieder voor uw autolening.

  • Mozzeno: Jaarlijks kostenpercentage: 3,59% (*)
  • Santander: Jaarlijks kostenpercentage: 9,95% (*)

(*): Om een representatief voorbeeld te kunnen geven hebben we steeds het hoogste bedrag genomen met de kleinste duurtijd. Deze kunnen verschillen van de uiteindelijke offerte die je ontvangt of intussen gewijzigd zijn. JKP is een momentopname en kan ook variëren afhankelijk van de gewenste formule.
Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €20.000,00; Looptijd is 48 maanden. Aan een JKP van 2,70% betaalt u maandelijks €439,75. Het totaal terug te betalen bedrag is €21.107,52. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij een van bovenstaande partijen.

Tips om goedkope autolening te vinden

Onderhandel eerst over de aankoopprijs van de auto zelf! Bekijk welke kortingen je kan krijgen en welke overnamepremies verschillende verkopers kunnen bieden. Check ook de voorwaarden als ze zelf kredieten verschaffen aan 0% en zoek de addertjes onder het gras. Ga daarna pas langs bij een of meerdere banken om leningen te vergelijken. Een krediet van 0% die door de aanbieder wordt gegeven is dan misschien niet de interessantste optie als je alles bij elkaar telt.

Soms kan het voordeliger zijn om net iets méér te lenen of de periode net iets korter te houden. Een lening wordt berekend op de looptijd, maar ook op bedrag. Door enkele kleine aanpassingen te doen ziet het JKP (Jaarlijks Kostprijs Percentage) er helemaal anders uit.

Vergelijk autoleningen bij verschillende aanbieders. Elke instelling hanteert verschillende tarieven en formules waardoor er vlug verschillen kunnen zijn op de totale kostprijs.

Overweeg een groot voorschot. Spaargeld brengt niet zoveel op waardoor het interessanter kan zijn om een groot voorschot te betalen en op die manier interesten uit te sparen op de lening.

Nieuwe wagen of tweedehandsauto? Bij nieuwe auto’s kan je in de meeste gevallen lenen tot 110% van het aankoopbedrag. Op die manier kan je je lening gebruiken om ook de belasting op inverkeerstelling en uw eerste verzekeringspremie te betalen. Ook de rentetarieven zullen meestal lager liggen als het gaat om de aankoop van een nieuwe auto.

Onderhandel ook over dossierkosten. Dit vergeten veel mensen, maar ook hier valt een besparing te rapen. Rentetarieven kunnen laag zijn, maar als je torenhoge dossierkosten betaald dan heeft een lage rente ook weinig nut.