Let op, geld lenen kost ook geld.

Lenen voor de feestdagen

0

Kan ik geld lenen voor de feestdagen?

Waarom geld lenen voor Kerstmis?

Feestdagen kunnen duur uitvallen. Misschien is het jouw beurt om het kerstdiner te verzorgen? Daar hoort dan vaak ook een nieuwe feestelijke outfit en cadeaus bij. Of je wilt je vriend(in) verrassen met een uniek Valentijn cadeau of eventjes een reis maken tijdens de kerstvakantie.

Helaas beseffen we ons meestal pas te laat hoe duur een feestperiode kan zijn. Onze beste tip is dan ook: wees voorbereid en maak een budget op:

  • Voor de cadeaus die je gaat kopen
  • Voor de reis die je zult maken
  • Schat de kosten goed in van het kerstdiner wat je zal verzorgen

Feestdagen hoeven niet noodzakelijk duur te zien, je kan besparen op kerstdecoratie, kiezen voor een herbruikbare boom in plaats van jaarlijks een nieuwe te kopen, en je kan een limiet stellen op de cadeaus die je koopt.
Kerst en andere feestdagen draaien voornamelijk rond de sfeer en gezelligheid die er heerst in de periode. Stel in eerste instantie de vraag: kan ik hiervoor niet beter mijn spaargeld aanspreken?

Toch geld lenen? Wat zijn je opties?

Ben je toch tot het besluit gekomen dat je nood zal hebben aan een financiële reserve om de feestdagen en de maanden erna te kunnen overbruggen? Dan zijn er een pak opties om toch geld te lenen. We overlopen ze even kort.

Onderhandse lening

Je kan er voor kiezen om iemand uit je kennissenkring of familie aan te spreken en onderhands geld te lenen. Dit is dan zonder tussenkomst van een bank of andere instelling. Wettelijk gezien kan iedereen geld lenen aan iemand anders. Onderhandse leningen komen dan ook vaak voor tussen familieleden of vrienden.

Vaak gaat het om kleine leningen en beslist men om geen onderhands leencontract op te stellen. In sommige gevallen kan het ook gaan om grote bedragen, bijvoorbeeld de ouders die hun kinderen een duwtje in de rug geven bij het kopen van een woning.

Klik hier om meer te lezen over onderhandse leningen »

Een geldreserve

Een geldreserve of doorlopend krediet is een flexibele manier van geld lenen maar kan een goede keuze zijn indien je op voorhand niet weet of je een financiële reserve na de feestdagen zult nodig hebben. Een geldreserve wordt ook wel omschreven als een doorlopend krediet of een kredietopening.

Je spreekt op voorhand een limiet af met een kredietverstrekker. Je kan vrij beschikken over het geld, tot de limiet bereikt is. De terugbetaling vindt plaats op jouw eigen tempo. Er zal maandelijks wel een minimum moeten worden terugbetaald. Van zodra je een deel van het krediet terugbetaald hebt, kan je later opnieuw over dat geld beschikken.

Zoals je kunt lezen is dit een heel flexibele vorm van geld lenen, maar daarvoor betaal je ook een prijs: de rentevoet bij een geldreserve ligt niet vast maar zal wel veel hoger liggen dan bij andere leenformules. Ook kredietkaarten (en kaarten geopend bij winkelketens) behoren tot deze categorie.

Vergelijk geldreserves bij verschillende kredietverstrekkers. Je kan op onderstaande aanbieders alvast een simulatie uitvoeren en kijken waar je de beste voorwaarden kan bekomen:
Cofidis.
BuyWay (ook mogelijk met MasterCard).

Geld lenen via crowdfunding tijdens de feestdagen

Vrij recent is de mogelijkheid om geld te lenen via een crowdfunding platform. Hier zijn het particuliere investeerders die via het platform geld lenen aan iemand. Wie geld leent via crowdfunding ontvangt met andere woorden geld van verschillende mensen.

De terugbetaling zal gebeuren op dezelfde manier als bij een persoonlijke lening op afbetaling: zowel het bedrag als het tijdstip van terugbetaling worden op voorhand bepaald. De rentevoet ligt ook van in het begin vast.

Wie zijn lening netjes terugbetaald kan wel een vermindering krijgen van de rentevoet. Lees hier meer over geld lenen bij Mozzeno »

De persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening hoef je doorgaans geen reden op te geven waarom je het geld ontleent. De interest die je betaald bij een persoonlijke lening zal ook veel lager liggen dan bij een geldreserve of doorlopend krediet. Voor sommige leningen op afbetaling kan je wel een reden opgeven, vaak gaat dit dan ook gepaard met een lagere intrestvoet. Een voorbeeld hiervan is de autolening.

Er is weinig flexibiliteit bij een persoonlijke lening: alles wordt op voorhand bepaald. Zowel de intrestvoet, het bedrag als de periodiciteit worden op voorhand afgesproken met de kredietverstrekker.

Vergelijk online persoonlijke leningen om de goedkoopste lening te vinden. Je kan op de website van onderstaande aanbieders alvast een simulatie uitvoeren en eventueel vrijblijvend een aanvraag indienen:

Samengevat

Zorg er eerst voor dat je een budget vooropstelt en wijk daar niet van af. Bekijk ook eerst of je spaargeld niet voldoende is om te dienen als financiële reserve.

Wie toch van plan is om geld te lenen tijdens de feestdagen, doet er goed aan om eerst op internet leningen te vergelijken. Kies voor de formule die het best past bij je situatie en voer telkens simulaties uit op de websites van de kredietverstrekkers. Op die manier werk je steeds met de meest actuele rentevoeten.