Let op, geld lenen kost ook geld.

Lenen als alleenstaande.

0

Hoeveel kan ik lenen als alleenstaande?

Als single door het leven.

De statistieken liegen er niet om: Meer dan 1,6 miljoen mensen in België gaan als alleenstaande door het leven. Ook het aantal kinderen dat wordt opgevoed door alleenstaande ouders stijgen jaarlijks. Alhoewel blijkt dat deze stijging ongeveer voorbij is, blijven deze cijfers toch indrukwekkend. Wie als alleenstaande alles moet financieren, weet dat het soms heel moeilijk is.

Veelal wordt er ook gesproken van discriminatie, omdat sommige banken kortingen durven geven wanneer mensen als koppel een lening aangaan. Het is begrijpelijk dat het risico voor de bank kleiner wordt wanneer een gezin met twee verdieners een lening wilt aangaan, maar dat maakt het er voor alleenstaanden niet makkelijker op. Bekijk onze tips om toch het onderste uit de kan te kunnen halen!

Lenen als alleenstaande

Het lokt bij vele singles dezelfde vraag uit: “Hoeveel kan ik lenen als alleenstaande?” Het antwoord is niet altijd even eenvoudig om te geven. We vertrekken vanuit de basisregel dat je maximaal 1/3 van je netto inkomen mag spenderen aan een lening om een woning te kopen. Dat zou betekenen:

  • Wie 1.700 euro netto verdient: 566 euro max. maandelijkse terugbetaling. Geschat leenbedrag: 110.000 euro
  • Wie 2.000 euro netto verdient: 666 euro max. maandelijkse terugbetaling. Geschat leenbedrag: 130.000 euro
  • Wie 2.500 euro netto verdient: 833 euro max. maandelijkse terugbetaling. Geschat leenbedrag: 163.000 euro

Aangezien we geen rekening houden met een bestaande bouwgrond in het bezit, kinderen ten laste of eigen spaargeld dat je zal gebruiken om de investering mee te financieren, zijn dit vrij povere resultaten.
In realiteit valt er met een bank wel te discussiëren over het maximale leenbedrag, maar bovenstaande cijfers kan je gebruiken om in eerste instantie een idee te krijgen van de mogelijkheden.

Wil je zelf narekenen hoeveel je als alleenstaande ongeveer kan besteden aan een lening? Dan kan dat op volgende pagina van hoeveelkostmijnhuis.be

Factoren die het leenbedrag beïnvloeden.

Een aantal factoren beïnvloeden het maximale bedrag dat je kan lenen. In eerste instantie is er natuurlijk het inkomen dat je ontvangt, maar ook de duurtijd van de lening is een belangrijke factor. Hoe langer je leent, hoe minder je maandelijks zal afbetalen. Je mag dan wel niet vergeten dat je meer interesten zal betalen. Kies je echter voor een kortere looptijd, dan zal je maandelijks meer moeten aflossen.

Ook de intrestvoet is van belang. Deze kan gekoppeld zijn aan de duurtijd en aan de periode waarin je een lening wenst aan te gaan. Ga de discussie aan met de bank en bekijk je eigen mogelijkheden. Je zal al gauw merken welke richting je uit kan.

Tips om een lening aan te gaan

Ongeveer een derde van alle woonleningen wordt aangevraagd door een alleenstaande. Dat bewijst dat het dus zeker mogelijk moet zijn om een hypothecaire lening te bekomen.
Vele tips die al op de website gegeven worden, zijn ook voor jou als alleenstaande van toepassing.
Wie een lening wenst aan te gaan, dient er rekening mee te houden dat er op de spaarrekening voldoende geld moet staan om onvoorziene uitgaven aan te kunnen. Ongeveer 6 maanden aan loon wordt aanschouwd als een basisregel. Wie dus geld leent voor een woning te kopen of bouwen tracht deze regel best niet te vergeten.

➥ Tip: Kijk ook uit naar spaarrekeningen met de beste rentetarieven! Klik hier om een overzicht te bekijken.

Kijk voor een passende kredietvorm. Er kunnen grote verschillen zijn tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Ongeacht het doel van uw lening, doe je er dus steeds goed aan om je in eerste instantie te informeren over de kredietvormen die op de markt zijn.

➥ Tip: Bezoek de website Kredietkrijgen.be om na te gaan of er geen andere kredietvorm is die voor u interessanter is.

Blijf niet hangen bij 1 bank maar vraag berekeningen bij verschillende kredietinstellingen: Vergelijk leningen. Financiële instellingen zullen pas moeite willen doen om het beste tarief voor te leggen, als ze zien dat een andere bank het risico wil nemen.

Bereid je dus voor om een bezoekje te brengen aan vele banken. Begin en eindig bij voorkeur met je eigen bank. Neem steeds het voordeligste tarief mee naar de volgende bank, tot op het punt dat niemand een beter voorstel kan doen. Je kan om te eindigen nog eens checken bij je eigen bank met de vraag of zij nog een beter voorstel kan voorleggen.

Begin je zoektocht online: vraag alvast offertes op maat aan bij enkele banken die graag gebruik maken van het internet. Om je op weg te helpen sommigen we hieronder al enkele instellingen op waar je online een vrijblijvende aanvraag kan indienen:

Eigen inbreng ook heel belangrijk. Sparen voor een aankoop is altijd aangewezen. Hoe meer spaargeld je kan aanwenden voor de aankoop of om te gebruiken als borg hoe beter je kansen worden.

Een waarborg verhoogt ook uw kansen op een lening. Hier zijn verschillende mogelijkheden. Het kan bestaan uit spaargeld dat wordt gebruikt om de lening gedeeltelijk te financieren, maar als het pand dat je koopt meer waard is dan het bedrag dat je leent, dan kan dat eveneens als waarborg gebruikt worden. Een andere bekende optie is natuurlijk om de ouders te vragen om borg te staan voor de lening.

Sociale lening: voor alleenstaanden

Er bestaan ook zogenaamde sociale leningen met gunstigere tarieven waar het als alleenstaande met of zonder kinderen mogelijk moet zijn om te lenen voor de aankoop van een woning. Er zijn een aantal mogelijkheden die we hieronder aanhalen.

Bijna iedereen die gebruikt maakt van een sociale lening is er tevreden over, maar moet tegelijkertijd ook toegeven dat het allemaal wat tijd kost, en dat het duidelijk is dat dit initiatief van de overheid komt: er moeten heel veel formulieren in orde gebracht worden. Dit zou je echter niet mogen tegenhouden om op zoek te gaan naar een ideale sociale lening.

Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen(VMSW)

De Vlaamse Woonlening zal meestal het voordeligste zijn. Ze werken echter wel met budgetten, dus het aanvragen van een lening is niet altijd mogelijk. Hoe groter je gezin, en hoe lager het inkomen, hoe voordeliger zo’n Vlaamse Woonlening wordt. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen inzake inkomen, eigendom, leeftijd en solvabiliteit.

Lenen als alleenstaande zonder kinderen ten laste is mogelijk bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Klik hier om hun website te bezoeken.

Sociale lening bij het Vlaams Woningfonds

Een andere mogelijkheid die je kan verkennen, is een lening bij het Vlaams Woningfonds. Ook hier zijn er weer een aantal voorwaarden aan verbonden, onder meer de verkoopwaarde en de grootte van de woning moeten onder een bepaalde grens blijven. Er zijn ook grenzen met betrekking tot het inkomen.

Lenen als alleenstaande zonder kinderen ten laste is eveneens mogelijk bij het Vlaams Woningfonds. Klik hier om hun website te bezoeken.

Woningfonds van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Wie een woning wil kopen, bouwen of verbouwing in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan terecht bij het Woningfonds van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook hier zijn een aantal voorwaarden waar je eerst moet aan voldoen. Klik hier om hun website te bezoeken.

Een sociale lening bij een Sociaal Kredietvennootschap

Als je bij bovenstaande instellingen geen lening kan bekomen, dan kan je eens aankloppen bij een Kredietvennootschap. Meer informatie en de contactgegevens van een Sociaal Kredietvennootschap in de buurt staat op: sociaal-woonkrediet.be of onesto-woonkrediet.be.

Wat als ik mijn job verlies?

Een job verliezen is al erg genoeg, maar als alleenstaande kan dat een regelrechte ramp betekenen. Een middel om je te voorzien op deze ‘ramp’ is het afsluiten van een gratis verzekering gewaarborgd wonen. Kom je in de problemen bij de afbetaling van je hypothecaire lening, dan kan je je op deze verzekering beroepen. Ze is gratis, dus vraag het altijd aan net nadat je een lening hebt afgesloten. Je kan ze maar één keer aanvragen.

Samengevat

Alles bij elkaar beschouwd kunnen we besluiten dat er diverse mogelijkheden zijn om als alleenstaande geld te lenen. De zoektocht zal niet noodzakelijk eenvoudig verlopen. Onderhandel bij verschillende banken voor het beste tarief en start uw zoektocht online. Laat in ieder geval uw gezond verstand beslissen of je de lening aankan.