Let op, geld lenen kost ook geld.

Lenen voor rijbewijs

0

Kan ik lenen voor mijn rijbewijs?

Leren autorijden is duur

Niet alleen de aankoop van een voertuig kan soms duur uitvallen, maar ook leren rijden kan een dure aangelegenheid zijn. Zo moet je onder meer rekening houden met de kosten van de rijschool (een kost die kan oplopen boven de 1.000 euro voor 20 uren praktijkles), de kost bij het deelnemen aan het examen en bij de meeste mensen komt daar ook nog de aanschaf van de auto bij.

Welke lening voor (auto)rijbewijs?

Welk soort lening uiteindelijk het meest interessant is om een rijbewijs te behalen zal afhangen van verschillende factoren. Heb je geld nodig om alleen theorielessen en het rijexamen te financieren? Of zal je extra uren rijles bovenop het minimum aantal uren bij de rijschool moeten bekostigen waardoor het totale kostenplaatje toch hoog kan oplopen?

Geld lenen voor kleinere bedragen zoals 500,00 euro zal doorgaans het meest eenvoudig zijn via een doorlopend krediet. Deze formule is flexibel maar wel duur. Je kan beschikken over een bepaalde kredietlimiet maar hoeft deze niet volledig op te gebruiken als dat niet nodig is.
Anderzijds heb je niet altijd de mogelijkheid om te kiezen want een persoonlijke lening aangaan voor kleine bedragen is soms niet mogelijk.

Voor iets grotere bedragen (vanaf 500 euro) is een persoonlijke lening op afbetaling de beste optie. Deze formule is weliswaar iets minder flexibel dan een doorlopend krediet maar wel veel goedkoper. Je betaalt de lening voor je rijbewijs terug in vaste maandelijkse schijven, aan een rentevoet dat vooraf werd afgesproken.

Vergelijk alvast enkele leningen voor je rijbewijs:

Doorgaans dien je bij een lening aanvraag aan te geven waarvoor deze zal dienen. Bij een autolening kan een auto dan dienen als onderpand en zal de rentevoet aantrekkelijker zijn dan een lening voor je rijbewijs waar normaal geen onderpand tegenover staat. Daarom zal je wellicht merken dat de rentevoeten hoger zullen liggen dan bij een autolening, ook al is het behalen van je rijbewijs een investering in de toekomst dat zich onrechtstreeks zal terugverdienen.

Wat als je geen lening kan krijgen?

Als je geen lening voor je rijbewijs kan krijgen, dan zal je op zoek moeten gaan naar andere opties. Je kan ook vragen om een lening bij familie of vrienden om je rijbewijs te betalen. Als je dit doet is het wel verstandig om alle afspraken op papier te zetten zodat er achteraf geen discussies zijn.

Als je nog student bent zullen je ouders doorgaans instaan voor de financiering van het rijbewijs. Als student kan je eventueel ook beroep doen op een studentenlening. Het zou de moeite kunnen zijn om te vergelijken op welke manier de meest goedkope lening kan bekomen worden: Vergelijk de lening die je ouders moeten aangaan met een doorlopend krediet en ook leenformules die je als student kan gebruiken.

Een andere optie kan ook zijn dat je aan de rijschool vraagt of het mogelijk is om de kost van je rijbewijs terug te betalen in schijven. Zo is de financiƫle last gespreid in de tijd en is het misschien eenvoudiger om de kost terug te betalen. Controleer wel of hier geen addertjes onder het gras zitten en lees de voorwaarden aandachtig om te weten of er geen (verborgen) kosten aan verbonden zijn.

Vragen aan je werkgever?

Als je een (bijkomend) rijbewijs zou nodig hebben voor het uitoefenen van je job kan je eventueel ook nog vragen aan je werkgever of die wil bijspringen voor de kosten met betrekking tot je rijbewijs. Als dat niet mogelijk zou zijn, dan kan het eventueel nog een optie zijn om van je werkgever een goedkope lening te krijgen.
Niet alle werkgevers zullen dit toestaan, maar sommige werkgevers zullen zeker inzien dat het soms moeilijk haalbaar is om zelf in te staan voor alle kosten die er zijn om een rijbewijs te bekomen.

Geld lenen voor een auto

Naast het rijbewijs, zal je ook rekening moeten houden met de aankoop van een wagen, tenzij je direct gebruik kan maken van een bedrijfswagen. De aankoop, het onderhoud van de wagen en de verplichte autoverzekering kost ook relatief veel, de auto is immers bij veel mensen de tweede grootste kost (naast de gezinswoning).

Stel jezelf zeker ook eerst de vraag of het wel nodig is om een lening aan te gaan voor het behalen van je rijbewijs. Als je niet direct gebruik kan maken van een wagen, dan zal het wellicht verstandiger zijn om nog even te wachten en te sparen voor je rijbewijs.