Let op, geld lenen kost ook geld.

Renovatie woning – Lenen voor uw verbouwing

0

Lenen voor de renovatie van uw woning.

Hoeveel lenen voor de renovatie van mijn woning?

lenen voor renovatieHoeveel je uiteindelijk kan lenen voor de renovatie van een woning, is afhankelijk van meerdere factoren. De bestaande schuldenlast is natuurlijk een bepalende factor, maar vergeet zeker ook niet uw hypotheek. Het kan mogelijk zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten, waarbij rekening wordt gehouden met alle kosten van renovatie. De maandelijkse aflossingen kunnen meevallen en de last kan minder zwaar zijn dan u denkt.

Uw leencapaciteit blijft wel bepalend. Dit hangt af van uw inkomen. Bij de aankoop van je woning kan je opteren om het volledige aankoopbedrag te financieren, of wat extra voor bijkomende verbouwingen. Vergeet niet dat als je minder dan de aankoopprijs leent, meestal een lagere rentevoet zal kunnen bekomen dan als je het volledige aankoopbedrag leent. Vandaag de dag lenen zonder uw spaarpot te legen is praktisch onmogelijk geworden.

Alles bij elkaar beschouwd wil de kredietgever garanties hebben dat je het geleende bedrag kunt terugbetalen. Door uw leenbedrag te bepalen aan de hand van uw loon, de waarde van uw woning en het type krediet te bepalen kan dit min of meer worden ingeschat. Wanneer je leent, hou dan in gedachten dat je maximaal 1/3e mag voorzien voor terugbetalingen. Heb je dus een hypothecaire lening en wil je extra lenen, dan kan je makkelijk zelf nagaan hoeveel extra maandlasten je aankan. Is je hypothecaire lening reeds afgelost? Dan zal je meer ruimte hebben voor een renovatielening.

Welk type lening voor de verbouwing?

Kies je voor een tweede hypotheek of een persoonlijke lening? Een hypotheek is zeker geen slechte keuze als je nog geen hypotheek lopen hebt, zeker als het om een grote renovatie gaat. Daar komt ook nog eens bij dat een hypothecaire lening fiscaal aftrekbaar is. Een tweede hypothecaire lening afsluiten is ook wel mogelijk, zolang de waarde van je woning hoger is dan het totale bedrag dat je al geleend hebt.

Een persoonlijke lening is ook een optie. Een persoonlijke lening biedt je meer vrijheid en lenen gaat wellicht ook iets vlugger. Het is een persoonlijk krediet dat eigenlijk bedoelt is voor private uitgaven. Omdat het niet gaat om een hypothecaire lening, kan enkel de intrest worden ingebracht in de belastingen. Dit voordeel is beduidend lager dan de woonbonus.

Tips om uw verbouwing te financieren.

  • Om u verder te helpen in uw zoektocht, kan je gebruik maken van onze simulatie voor de hypothecaire lening. Op die manier krijg je al een idee wat dit kan gaan kosten.
  • Wie direct te vinden is voor een persoonlijk krediet, kan de site van Cofidis alvast eens bekijken.
  • Elke lening kan goedkoper: Spreek verschillende kredietinstellingen aan en vraag simulaties aan om uw project te financieren.
    Bekijk ook de renovatielening van Cofidis.
  • Maak vooraf zelf een berekening: Neem uw inkomsten als basis en trek daarvan al uw kosten af en bepaal uw budget voor maandelijkse aflossingen.
  • Vergeet nooit dat een langere lening zal zorgen voor lagere maandelijkse lasten, maar dat dit op de lange duur veel duurder uitkomt. Probeer de termijn dus zo kort als mogelijk te houden.

Vergeet bij een verbouwing je premies niet!

Verbouwen betekend meestal ook dat er premies zijn waar je recht op hebt. Een voorbeeld hiervan is de Vlaamse Renovatiepremie.
De Vlaamse renovatiepremie ondersteunt de eigenaars die een eigen woning wensen te renoveren. De renovatiepremie geeft hen de kans om de kwaliteit van hun woning aanzienlijk te verbeteren. De renovatiepremie kan aangevraagd worden door de bewoner of de verhuurder van een woning.