Let op, geld lenen kost ook geld.

Een kleine lening (minilening) aangaan?

0

Hoe kan ik een klein bedrag aan geld lenen?

Daarover hebben we het verder in dit artikel, maar ook over mogelijke opties die er zijn om een klein bedrag aan geld te lenen om een tijdelijk moeilijke financiële periode te overbruggen.

Minilening mogelijkheden

De speciale minileningen, waarbij men enkele honderden euro’s kon lenen voor een korte tijdspanne, worden niet meer aangeboden in België. Hoe kan je dan toch een klein bedrag aan geld lenen? Er zijn nog steeds diverse mogelijkheden beschikbaar, maar doorgaans wordt geld lenen ook interessanter en makkelijker bereikbaar van zodra het om iets grotere bedragen gaat.

Minileningen: niet meer in België

Even kort schetsen wat men bedoelt met een minilening of flitskrediet: Een minilening varieert van 50 euro tot 800 euro en moest telkens binnen een korte termijn van 7 tot 30 dagen terugbetaald worden. Zulke kleine leningen, die ook gekend zijn als een minikrediet of microkrediet, hadden de bedoeling om een kleine periode te overbruggen, bijvoorbeeld in afwachting tot je loon werd gestort.

Omdat het gaat om een lening op korte termijn van maximaal 30 dagen, is ook de Wet Consumentenkrediet niet van toepassing. Andere leningen die onder deze wet vallen zijn verplicht om de kostprijs uit te drukken in het JKP en om een kredietwaardigheidsonderzoek uit te voeren.

Voorbeelden van aanbieders van minileningen zijn Ferratum en Payday. Beiden zijn niet meer actief binnen België, maar wel nog in Nederland.

Kleine lening: de mogelijkheden

Wie de term minilening nog tegenkomt zal er rekening moeten mee houden dat men tracht aan te duiden dat het om een kleine lening gaat, maar dat het dan meestal zal gaan over een persoonlijke lening op afbetaling, of een lening zonder bank. Kortom: allemaal leningen die vallen onder de Wet van Consumentenkredieten. Je kan dit soort leningen wel eenvoudig met elkaar vergelijken omdat het JKP (Jaarlijks Kostenpercentage) verplicht vermeld moet worden. Je kan met andere woorden snel een inschatting maken over de totale kostprijs van de lening.

Je zoekt een kleine lening om een onverwachte uitgave te financieren, of om een periode te overbruggen waarin het financieel even moeilijk gaat? De start van het schooljaar of een wasmachine die plots stuk gaat zijn traditionele voorbeelden van situaties waar men op zoek gaat naar manieren om dit te financieren. Welke mogelijkheden er beschikbaar zijn lees je verder op de pagina.

Persoonlijke lening (lening op afbetaling)

Zoals eerder vermeld, wordt de term minilening nog frequent gebruikt om leningen aan te duiden waarbij men enkele honderden euro’s kan lenen.

Een kleine lening dient om kleine uitgaven te bekostigen. Doorgaans kan je al geld lenen voor een bedrag vanaf 500 euro. Aangezien het zal gaan om een lening op afbetaling, zal er dus een gespreid afbetalingsplan voorgesteld worden die meestal minstens 1 jaar zal duren. Dat is dus heel vergelijkbaar met een autolening of renovatielening, alleen het leenbedrag en de terugbetalingstermijn zal anders zijn.

Leningen op afbetaling vergelijken

Vergelijk altijd verschillende aanbieders! Wie online even rond kijkt zal al snel merken dat sommige kredietverstrekkers heel erg hoge tarieven hanteren voor kleine leningen.
Voor kleine leningen is er een wettelijk maximum vastgesteld dat ligt op 18,50%. Het gaat dan om leningen voor bedragen die kleiner zijn dan 1.250 euro. Dit is heel duur en moet je zoveel als mogelijk vermijden. Misschien kan je een goedkoper alternatief terugvinden bij een doorlopend krediet?

Start alvast jouw zoektocht:

Uitzondering: Digitale lening

Een digitale lening dient om kleine elektronische uitgaven te financieren. Denk hierbij aan een computer, een smartphone, een fototoestel, enz… Deze lening werd in het leven geroepen door HelloBank. Het minimum bedrag dat je kunt lenen bedraagt 500 euro en het JKP ligt gevoelig lager dan andere kleine lening aanbieders. Dat komt vooral omdat er een bewijs moet geleverd worden van de aankoop.

» Klik hier om de digitale lening te bekijken.

Een geldreserve gebruiken

Een geldreserve of doorlopend krediet is op zich een relatief dure manier om een aankoop te financieren, maar zoals de naam doet vermoeden, kan het in bepaalde situaties wel nuttig zijn om een tijdelijke periode te overbruggen.

Bij een geldreserve is er veel flexibiliteit, wat dan ook het grote voordeel is van deze kredietvorm. Er wordt op voorhand een kredietlimiet afgesproken waarover je vrij kan beschikken. Betaal je na een maand het opgenomen bedrag terug, dan kan je dit later opnieuw gebruiken.

Je betaalt enkel interesten wanneer je een bedrag opneemt. Het is daarom belangrijk om het opgenomen bedrag zo snel als mogelijk terug te betalen. Als alternatief op een kleine lening kan dit in sommige gevallen dus wel hulpvol zijn.

Alhoewel een geldreserve heel erg nuttig kan zijn om achter de hand te houden, komt het ook met zijn gevaren: het is een dure kredietformule en als je te afhankelijk wordt van dit krediet, dan betaal je maandelijks heel veel rente.

Probeer een doorlopend krediet te vermijden als je het geleende bedrag niet snel (binnen de 3 maanden) kan terugbetalen. Vermijd geldreserves ook wanneer je het idee krijgt dat je er teveel van afhankelijk wordt. Laat in dat geval je bestaande geldreserve omzetten in een lening op afbetaling en betaal deze terug in maandelijkse schijven aan een lagere intrestvoet.

Bekijk geldreserves:
Cofidis – kredietlimiet vanaf 500 euro.
Santander – kredietlimiet vanaf 500 euro (Maestro kaart).

Kleine bedrag lenen, probeer eens bij familie?

Geld lenen van vrienden of familie komt vaker voor dan je zou denken. Het is absoluut geen schande om even binnen je kennissenkring of bij familie een kleine lening aan te gaan bij onverwachte kosten. Voor kleine bedragen is de kans groot dat iemand jou snel het geld leent waarmee je geholpen bent, en kan je de terugbetaling spreiden over enkele maanden.

Goede afspraken maken goede vrienden natuurlijk en daarom is het wel belangrijk om het bedrag zoals afgesproken terug te betalen en steeds je goede wil te tonen door bijvoorbeeld spontaan een schuldbekentenis te ondertekenen. Voor grotere bedragen raden we echter wel steeds aan om een onderhandse lening contract op te stellen waarin alle formaliteiten vermeld staan.
Klik hier voor meer info over onderhandse leningen.

Crowdfunding voor particulieren als alternatief?

Sinds kort kunnen particulieren in België ook geld lenen via crowdfunding. Het eerste platform dat is opgericht is Mozzeno waar je particulier geld kan lenen. Je kredietwaardigheid zal wel gecontroleerd worden bij je inschrijving, maar mogelijks kan dit een alternatief zijn in jouw situatie?

De modaliteiten zijn vergelijkbaar met deze zoals een persoonlijke lening. Je kan via mozzeno geld lenen vanaf 1.250 euro. Klik hier om de site te bezoeken.