Let op, geld lenen kost ook geld.

Lenen voor een huwelijk

0

Geld lenen voor uw huwelijk

Iemand die begint met het plannen van zijn huwelijk, zal al vrij snel een idee krijgen van de totale kostprijs van zijn huwelijk. Je moet met veel zaken rekening houden: kledij, een zaal, het eten, een fotograaf, … Is je budget hier reeds op afgestemd?

Niet iedereen is er voorstander van om geld te lenen om de trouw te financieren. Vaak tracht men te besparen waar mogelijk om de kostprijs zo laag als mogelijk te houden. Dat kan zeker een verschil uitmaken maar is niet voor iedereen mogelijk. Wil je toch tips lezen om te besparen op je huwelijkskosten? Lees er dan dit artikel even op na.

Andere mensen vinden het dan weer belangrijk om de kost van het huwelijk te kunnen spreiden. Met een persoonlijke lening (= lening op afbetaling) kan je dit bereiken: het is een kredietformule waarvoor je geen verantwoording hoeft af te leggen en waar zowel de looptijd, het terugbetalingsbedrag en de rentevoet op voorhand wordt vastgelegd.

Persoonlijke leningen vergelijken en aanvragen

Je kan bij verschillende online kredietverstrekkers een persoonlijke lening op afbetaling aanvragen. Aangezien er snel verschillen zijn tussen aanbieders, kunnen we je aanraden om bij verschillende maatschappijen een simulatie uit te voeren zodat je leningen voor je huwelijk kan vergelijken. Bij wijze van start zou je al kunnen beginnen bij:

Door leningen van verschillende online aanbieders (en ook van de grootbanken inclusief jouw eigen huisbank) te vergelijken zal je heel wat kunnen leren over de kostprijs van de lening.

Bij elke lening simulatie zal je zien dat de totale kostprijs van de lening wordt uitgedrukt in het JKP (jaarlijks kostenpercentage). Dit percentage omvat de jaarlijkse kostprijs van de lening en omvat zowel dossierkosten als de rentevoet. Het JKP moet verplicht vermeld worden en zorgt er voor dat het eenvoudiger wordt om leningen met elkaar te vergelijken.

Lening op afbetaling of andere kredietformule?

Voor een persoonlijke lening hoef je geen verantwoording af te leggen of bewijzen voor te leggen. Tegelijkertijd stelt het je in staat om de kostprijs van een bruiloft te spreiden in tijd. Alles wordt op voorhand bepaald waardoor je in principe gedurende de looptijd op het vlak van je lening nooit voor verrassingen komt te staan: de rentevoet ligt vast, net zoals de looptijd en het maandelijks terug te betalen bedrag.

Een alternatief op de lening op afbetaling is een doorlopend krediet of geldreserve. Je kan stellen dat dit volledig het tegenovergestelde is van een persoonlijke lening om je huwelijk mee te financieren: er is geen einddatum en dus geen vast looptijd, de rentevoet is variabel en wordt maandelijks herberekend en het bedrag dat je terug moet betalen wordt in grote mate door jezelf beslist.

Een doorlopend krediet is op dat vlak veel flexibeler: wil je na 3 maanden alles terugbetalen? Dan kan dat zonder enige boete en dan wordt er ook geen rente meer aangerekend. Het nadeel? Een geldreserve of doorlopend krediet is een zeer dure kredietformule. Slaag je er uiteindelijk niet in om het doorlopend krediet tijdig terug te betalen, dan zal het heel veel geld kosten.

Vergelijk doorlopende kredieten van onderstaande aanbieders met de persoonlijke lening op afbetaling en je zal merken hoe duur een geldreserve wel kan zijn:

Wanneer kan een doorlopend krediet dan wel nuttig zijn?
Dat kan bijvoorbeeld als je twijfelt of je budget al dan niet nipt overschreden zal worden. Je kan een geldreserve aanvragen maar hoeft het niet te gebruiken.
Wanneer uiteindelijk blijkt dat het budget toch overschreden wordt dan kan je een bedrag opnemen en gebruiken om de huwelijkskosten te financieren. Hierdoor zorg je er voor dat het geleende bedrag beperkt blijft en dat er pas interesten worden aangerekend wanneer je het krediet effectief gebruikt.

Geld lenen voor een huwelijk verstandig?

Is het verstandig om te lenen voor een bruiloft? Diezelfde vraag kan ook gesteld worden wanneer je overweegt om geld te lenen voor een vakantie. Elke situatie is anders waardoor deze vraag zeer moeilijk te beantwoorden valt.

Geld lenen wordt meestal als nuttig beschouwd als het dient om een investering te financieren. In dat opzicht is het begrijpelijk dat veel mensen geld lenen voor de aankoop van zonnepanelen, een auto, een renovatie, …
Een reis is een gebeurtenis waar je alleen herinneringen aan hebt en verder niets wanneer het voorbij is. Reizen kan ook meermaals per jaar, waardoor het ook geen echte investering is. Veel mensen staan hier dan ook sceptisch tegenover.

Bij een huwelijk ligt dit toch iets anders: een huwelijk is in principe een heugelijke en eenmalige gebeurtenis in je leven en voor sommige mensen mag het dan ook met een uitgebreid feest zijn of een leuke huwelijksreis.
Of het uiteindelijk verstandig is om geld te lenen voor uw huwelijk laten we in het midden, realiseer je wel dat geld lenen ook geld kost omdat je er rente voor betaald. Probeer daarom steeds te besparen op de kosten en geld lenen als laatste optie te beschouwen.