Let op, geld lenen kost ook geld.

Lenen voor notariskosten.

0

Notariskosten… kan je hiervoor lenen?

Welke notariskosten zijn er zoal?

Wie een huis koopt dient zich op voorhand al voldoende te informeren. Zo zal je leren dat er veel kosten verbonden zijn bij het kopen of behouden van een woning. Niet alleen dien je rekening te houden met verzekeringen zoals de brandverzekering, maar zal je ook registratierechten moeten betalen op je aankoop en diverse hypotheekkosten.

Overzicht van de kosten

Als je geld leent voor het kopen van je woning dan zijn er twee mogelijkheden: ofwel werk je met een hypothecaire inschrijving waarbij de hypotheek dan wordt ingeschreven op het hypotheekkantoor, ofwel kies je voor een hypothecair mandaat. Een combinatie is ook mogelijk.

Een hypothecair mandaat zal goedkoper uitvallen omdat hier alleen het vast recht moet betaald worden. Bij een hypothecaire inschrijving betaal je 1% te berekenen op 110% van de aankoopprijs. Deze laatste optie is echter wel interessanter voor de bank.

Het ereloon van de notaris ligt wettelijk vastgelegd en die zal voor een gemiddelde gezinswoning iets minder dan 1.000 euro bedragen. De notaris zal ook de registratierechten voorschieten. Je betaalt deze dus terug aan je notaris. Het tarief van de registratierechten bedraagt standaard 10%. Een uitzondering hierop is het klein beschrijf dat 5% bedraagt.
Bijlagen aan een akte kennen ook hun prijskaartje en die zal 100 euro bedragen. Dat bedrag staat vast.

Een hypotheekbewaarder zal ook een wettelijk vastgelegd ereloon aanrekenen die in lijn ligt met het ereloon van de notaris. Andere kosten die je nog kan tegenkomen zijn de aktekosten die kunnen verschillen afhankelijk van het aantal opzoekingen die moeten gebeuren. Tot slot zijn er ook nog rechten op geschriften van 50 euro.

Op het ereloon van de notaris, de aktekosten en rechten op geschriften zal je ook BTW moeten betalen. Bovenstaand vermelde richtprijzen zijn dus bedragen exclusief BTW.

Zoals je ziet, komt veel meer bij kijken dan louter de aankoopprijs die je ziet op zoekertjessites. Gelukkig spelen sites zoals Zimmo hier wel op in, door bij iedere woning onderaan een beter kostenoverzicht te plaatsen. Je kan bij ons ook alvast de aktekosten simuleren.

Kan je lenen voor notariskosten?

Wie geld leent voor de aankoop van een woning zal normaliter het volledige bedrag inclusief bijkomende notariskosten lenen bij de aankoop van een woning. Dit betekend dus dat je automatisch mee leent voor al die bijkomende kosten die we hierboven hebben vermeld.

Toch is het in deze tijden niet meer aangeraden om zowel de aankoopprijs als bijkomende kosten te financieren met een lening. Wie een huis wilt kopen, financiert de bijkomende kosten best met eigen spaargeld. Dit betekent dan ook dat je de notariskosten best zelf kunt financieren. Een lening mag in principe nooit hoger zijn dan de verkoopwaarde van de woning die door een schatter wordt bepaald.

Daar komt ook nog bij dat de bank het niet direct zal toelaten dat je meer dan 1/3e van je netto inkomen spendeert aan terugbetalingen van je lening. Een deel financieren met eigen kapitaal of met financiƫle hulp van je ouders wordt zeker aangeraden.

Geen geld voor notariskosten, wat nu?

Toch zijn er mogelijkheden als je louter de notariskosten wilt financieren met een lening. Sommige banken geven hiervoor wel leningen uit, natuurlijk op voorwaarde dat je in staat bent om deze lening ook terug te betalen.

Uw notariskosten financieren is dus perfect mogelijk, al bestaat de kans dat dit zal gebeuren onder de vorm van een persoonlijke lening (= lening op afbetaling). Klik hier voor meer uitleg over persoonlijke leningen.

Een persoonlijke lening kan veel benamingen aannemen, je kent ze misschien ook als renovatielening of vakantielening. De rentevoet zal iets duurder uitkomen dan een hypothecaire lening, maar goedkoper uitvallen dan een doorlopend krediet. Je ontvangt het geld op je bankrekening.
Bekijk de persoonlijke leningen van Santander

De beste lening vinden om de notariskosten te betalen

Tussen banken onderling kunnen grote verschillen merkbaar zijn voor eenzelfde lening. Je doet er goed aan om bij meerdere banken informatie aan te vragen. Naast de grootbanken kan je ook terecht in onderstaand lijstje van aanbieders:

TIP: verzekering gewaarborgd wonen

Deze verzekering is gratis en komt tussen in de terugbetaling van de lening als je onvrijwillig werkloos wordt of arbeidsonbekwaam wordt. Meer info vindt je op deze site.