Let op, geld lenen kost ook geld.

Lenen voor een fiets

0

Lenen om te fietsen

We nemen alsmaar meer de fiets. Elektrische fietsen of speedpedelecs vormen hierbij een populaire keuze. Ook mountainbikes en koersfietsen zijn nog steeds populair. Maar hieraan is wel een prijskaartje verbonden. De prijs voor een elektrische fiets kan al snel oplopen tot 3.000 euro en zelfs meer. Veel mensen kiezen er daarom voor om geld te lenen voor een fiets.

Fietslening is interessant

Een fietslening kan je bij veel banken of andere kredietverstrekkers terugvinden in hun aanbod. Doorgaans gaat het ook om een rentetarief dat interessanter is dan een gewone persoonlijke lening voor alle doeleinden.

Het blijft wel belangrijk om fietsleningen te vergelijken. Het JKP (jaarlijks kostenpercentage) kan immers tussen verschillende aanbieders flink verschillend zijn.

Vergelijk alvast even de volgende fietsleningen:

Fietslening werking en aandachtspunten

Een fietslening is een lening op afbetaling. Van zodra je lening aanvraag werd goedgekeurd ontvang je de som geld op je rekening. De terugbetaling zal vervolgens op maandelijkse basis gebeuren. De maandelijkse terugbetaling omvat zowel een deel kapitaal als interest.

Alle formaliteiten zijn gekend op voorhand. Dat wil zeggen dat je perfect weet hoe lang je moet terugbetalen en dat elke aflossing hetzelfde bedrag is.

Sommige kredietverstrekkers laten toe om hiermee ook bijkomende fietsuitrusting te financieren. Zo kan je bij Cetelem bijvoorbeeld aan 110% van het aankoopbedrag financieren om ook uitrusting zoals een helm of extra accu aan te kopen.

Fietslening rentevoet

De totale kostprijs van een fietslening wordt aangeduid met JKP. Het JKP (of: jaarlijks kostenpercentage) omvat niet alleen de interest, maar ook alle andere kosten die eventueel bij de lening horen. Op die manier kan je fietsleningen vergelijken zonder dat bijkomende kosten de lening alsnog duurder maken.

Enkele grootbanken zoals KBC en Belfius bieden een zeer lage rentevoet aan voor elektrische fietsen. Sommige elektrische fietsen voldoen aan de voorwaarden van een elektrische auto bij Beobank waardoor je nog goedkoper kan lenen. Goed vergelijken blijft dus de boodschap.

Vergelijk alvast even de volgende fietsleningen:

Vergelijk niet alleen online, maar ook bij de grote banken. Je zal grote verschillen kunnen opmerken. Belfius en KBC hanteren aantrekkelijke tarieven voor een fietsrekening. Bij sommige banken liggen de tarieven niet ver van de tarieven van autoleningen.

Looptijd en leensom van een fietslening

Zowel de maximum leensom als de looptijd zal beperkt zijn. Dit komt omwille van het geringe bedrag dat men leent voor de aankoop van een fiets, in vergelijking met bijvoorbeeld een renovatielening.

Het maximum bedrag dat je kan lenen zal afhangen van de kredietverstrekker die je voorkeur geniet. De leensom kan bijvoorbeeld beperkt zijn tot het bedrag op de aankoopfactuur. Bij Cetelem is de maximum leensom beperkt tot 6.000 euro.

Waarom lenen voor een fiets?

Loon een fietslening wel de moeite? Deze vraag wordt vaak wel eens gesteld. Het kan best zijn dat je voldoende geld op je spaarrekening hebt om een fiets aan te schaffen, maar dit kan je budget overhoop gooien. Er wordt immers heel vaak aangeraden om minstens 6 maanden aan loon in reserve te houden.

Dankzij een fietslening kan je je financiële reserves op peil houden en voorbereid blijven op onvoorziene kosten of omstandigheden. De fietslening betaal je dan uiteindelijk maandelijks terug. Het valt met andere woorden zeker te overwegen om een fietslening aan te gaan.

Een elektrische fiets kan zichzelf geleidelijk aan terugverdienen. Er zijn immers veel voordelen aan verbonden. Er zijn weinig verplichtingen aan verbonden. Zelfs al dien je in sommige gevallen een elektrische fiets in te schrijven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen, je hoeft er geen verkeersbelasting op te betalen.

Daarnaast is het een goed alternatief om je naar het werk te verplaatsen. Je kan in aanmerking komen op een fietsvergoeding van 0,23 euro per kilometer dat is vrijgesteld van belastingen. In sommige gemeenten kan je ook beroep doen op subsidies of premies voor de aankoop van een elektrische fiets.

Vergeet bovendien ook niet de impact op je eigen gezondheid en de ecologische impact door je auto vaker in te ruilen voor de fiets. Een fiets is immers veel milieuvriendelijker en ‘groen’ rijden wordt doorgaans ook gestimuleerd.
Dat kan je ook opmerken bij het vergelijken van rentevoeten van leningen. Een fietslening zal immers een goedkoper rentetarief kennen dan een persoonlijke lening waarvoor geen specifiek doel moet worden opgegeven.

Vergeet niet dat bij sommige elektrische fietsen wel een fietsverzekering verplicht is. Lees hier meer over fietsverzekeringen.