Let op, geld lenen kost ook geld.

Lenen in Duitsland

0

Geld lenen in Duitsland mogelijk?

Er kunnen tal van redenen zijn waarom iemand verkiest om een lening af te sluiten in Duitsland of in het buitenland. Zo is het best mogelijk dat iemand regelmatig in Duitsland vertoeft voor het werk, of daar reeds een woning heeft aangekocht.

Er wordt soms ook getracht om de kredietwaardigheidscontrole te ontlopen wanneer die persoon een vermelding heeft op de zwarte lijst. Duitsland hoeft een dergelijke controle niet verplicht uit te voeren, maar zal wel jouw kredietwaardigheid controleren om er zeker van te zijn dat je in staat bent om de lening terug te betalen.

Tip: Je kan in België ook een lening aanvraag indienen bij Cofidis

Tot slot kan het perfect mogelijk zijn dat de rente tarieven er veel voordeliger zijn.
Soms is een auto ook veel goedkoper in Duitsland dan in België, dus waarom zou het geen optie zijn om te kijken of geld lenen in Duitsland mogelijk is? Duitsland is een populaire bestemming omdat het enerzijds geografisch niet veraf is, maar ook omdat de rente tarieven vaak lager liggen dan in België.

Geld lenen in het buitenland mogelijk?

Het is wel degelijk mogelijk om geld te lenen in het buitenland, doch dit wil niet zeggen dat het een eenvoudige opgave is. Dankzij het internet en de EU is vrij verkeer van goederen en diensten wel perfect mogelijk.

Geld lenen in Duitsland zou theoretisch mogelijk moeten zijn, maar er rust ook heel veel verantwoordelijkheid bij jezelf. Hou sowieso een zeer goed overzicht bij van al jouw inkomsten en uitgaven en bereken zelf ook wat je maximaal kan besteden aan de aflossing van een bijkomende lening.

Waarmee rekening houden?

In eerste instantie moet je er zeker van zijn dat je niet meer betaald voor de lening, dan dat je in België zou doen. In België kan je vrij makkelijk leningen vergelijken dankzij het JKP (jaarlijks kostenpercentage). Dit percentage geeft de totale kostprijs weer van een lening op jaarbasis. Eventuele dossierkosten zijn hier ook in opgenomen.

Ook met de kredietvorm dien je rekening te houden. Zijn deze wel hetzelfde in Duitsland? Een doorlopend krediet bijvoorbeeld kent men in Duitsland niet waardoor je niet van dezelfde flexibele voorwaarden kan genieten zoals dat in België het geval is.
In Duitsland worden voornamelijk persoonlijke leningen op afbetaling verstrekt, deze zijn minder flexibel. Wees dus op voorhand zeker dat je alle modaliteiten van een Duitse lening begrijpt en daar akkoord mee bent.

Geld lenen in Duitsland kan niet voor het volledige kredietbedrag, je zal steeds een deel van je aankoop met eigen spaargeld moeten financieren. Duitse banken verstrekken immers maar 80% van het bedrag dat je maximaal kan lenen.

Voor het aankopen van een woning in Duitsland met een hypothecaire lening, zullen ongeveer dezelfde procedures doorlopen moeten worden zoals dat in België het geval is. Er zal ook steeds een tussenkomst van een notaris nodig zijn voor het opmaken van de akte, je dient ook rekening te houden met een overdrachtsbelasting wat vergelijkbaar is met het systeem van de registratierechten in België.

Een woning aankopen in België, doch financieren met een lening uit Duitsland zou mogelijk kunnen zijn, maar komt praktisch nooit voor: Duitse banken kennen de procedures en voorwaarden van België niet goed genoeg waardoor er vaak een groter risico gepaard gaat voor de bank. Tenzij er een Duits onderpand kan gegeven worden, zijn de kansen klein dat je lening aanvraag wordt goedgekeurd.

Hoe Duitse banken contacteren?

Je kan je vraag gerust doorsturen via email of eventueel vragen om contact op te nemen via Skype. Hou er wel rekening mee dat de kans klein is dat je lening aanvraag goedgekeurd wordt. In veel gevallen wordt ook vereist dat je een domicilie en bankrekening in Duitsland hebt.
De grootste banken in Duitsland zijn onder meer: Deutsche Bank, Dresdner Bank en Commerzbank.