Let op, geld lenen kost ook geld.

Lenen voor studies

0

Studieleningen

Investeren in uw toekomst door uw studies te betalen via een lening? Dat zal veelal gebeuren onder de vorm van een lening op afbetaling (persoonlijke lening). De lening op afbetaling wordt vaak gebruikt om persoonlijke aankopen te financieren: een reis, een huwelijk, digitale goederen, maar dus ook voor de financiering van studies.

Je studies afbetalen via een lening kan op persoonlijke naam als je voldoende terugbetalingscapaciteiten hebt. Wie een vaste vakantiejob heeft en een reserve op de spaarrekening, heeft dus zeker een stapje voor. Het leenbedrag van een studielening kan oplopen tot 45.000 euro, afhankelijk van de bank die je aanspreekt.

Bekijk enkele online aanbieders van persoonlijke leningen:

Het is ook mogelijk dat de ouders van de student de lening ondertekenen, en dat de student zelf medekredietnemer wordt. Vergeet niet dat een aantal waarborgen zullen getekend moeten worden, zodoende kan de bank bijvoorbeeld beslag leggen op loon indien de terugbetalingen niet meer kunnen gebeuren. Ook andere waarborgen zijn mogelijk.

Financieel overleven als student

Studeren is niet goedkoop, zeker niet als je op kot gaat. De geschatte jaarlijkse kostprijs van een kotstudent bedraagt ongeveer tussen 12.000 euro en 13.000 euro. Toch heeft het wel nut om op kot te gaan. Zo kan je zelfstandig leren leven, leer je een budget beheren, bespaar je op reiskosten, … .

Nuttig: Een prepaid kredietkaart kan in dit geval een goed idee zijn. De student leert een budget beheren en de ouders behouden controle. Een prepaid kredietkaart wordt vooraf opgeladen. Lees meer over prepaid kredietkaarten op prepaidkredietkaarten.be;

Tips

Om als student financieel te overleven ga je het best op zoek naar alternatieve manieren om geld te besparen of te verdienen. Afhankelijk zijn van een lening is geen prettig gevoel en kan stress met zich meebrengen.
Vandaar enkele tips die kunnen dienen als inspiratiebron om de financiële toestand onder controle te houden:

  • Renteloze studielening: in sommige gevallen kan je recht hebben op een renteloze studielening. Deze moet uiteraard wel terugbetaald worden, maar is renteloos en dus goedkoper dan een traditionele lening. Vraag meer info aan je Sociale Dienst.
  • Toelage: de Sociale Dienst kan ook nagaan of je voor bepaalde toelages in aanmerking komt. Wie recht heeft op een studietoelage kan hier ook een voorschot op vragen zodat de kosten, die veelal tijdens de start van het academiejaar worden gemaakt, alvast kunnen betaald worden.
  • Studiebeurs: controleer of je in aanmerking komt voor een studiebeurs.
  • Spreiding van betaling: neem contact op met de school met de vraag of het mogelijk is om de boeken en/of het inschrijvingsgeld gespreid terug te betalen.
  • Werken tijdens je studies: als student kan je ook werken tijdens je studies. Er zijn verschillende mogelijkheden: het werkstatuut zorgt voor flexibiliteit, je kan ook ondernemers zijn met een speciaal statuut voor studenten onder de 25 jaar, je kan maximaal 50 dagen een studentenjob aan interessante voorwaarden uitoefenen, …
  • Bezoek de website centenvoorstudenten.be voor meer informatie omtrent financiën en studenten.