Let op, geld lenen kost ook geld.

Lenen op 40 jaar.

0

Kan ik lenen op 40 jaar?

Lenen op 40 jaar

Het is een algemene trend: De looptijd van leningen loopt jaar na jaar hoger op. In het jaar 2012 leende ongeveer de helft van alle mensen op 20 jaar, vandaag de dag zijn leningen op 30 of 35 jaar bijna ‘standaard’ te noemen. Sinds 2006 is het mogelijk om leningen aan te gaan met een duurtijd van 40 jaar. Is dit interessant?

Voordelen leningen met lange looptijden

Met zulke lange leningen moet je altijd opletten, ook al kiezen steeds meer en meer mensen om op lange looptijden te lenen. Het voordeel van een lening met lange duurtijd is dat de maandelijkse lasten kunnen gedrukt worden. Ook kan hierdoor een hogere lening bekomen worden en kan men langer van het fiscaal voordeel genieten.

Nadelen leningen met lange looptijden

Leningen op 40 jaar zijn niet zo interessant omdat de kosten hoger oplopen in vergelijking met andere leningen. De totale kostprijs zal dus hoger uitvallen, rekening houdende met interestlasten en de schuldsaldoverzekering. Een langere periode lenen betekend voor de bank immers ook een groter risico. Dit risico wil ze dan ook compenseren.

Vergeet immers ook niet dat je na 30 jaar verplicht zal zijn om een nieuwe hypothecaire inschrijving te verrichten. Ook dit zal extra kosten met zich meebrengen.

Een laatste aandachtspunt is natuurlijk de looptijd zelf. Wie een lening van 40 jaar aangaat, riskeert gauw om zelfs na zijn pensioen nog terugbetalingen te moeten verrichten. Als je weet dat het pensioen weinig voorstelt dan is dit vragen om financiƫle moeilijkheden op latere leeftijd. Je hebt eventueel het voordeel om de lagere maandlasten te benutten om verstandig geld te beleggen of om opzij te zetten voor je pensioen, maar onvoorziene omstandigheden kunnen alsnog die plannen in het water gooien.

Redenen van leningen op 40 jaar

Het is heel eenvoudig: Vastgoedprijzen stijgen waardoor het als jongere moeilijker en moeilijker wordt om een betaalbare woning te kunnen vinden. Zowel appartementen als woningen volgen deze trend. Een lening op 40 jaar lijkt dan interessant: lage maandlasten en de mogelijkheid om je eigen woning alsnog te kunnen kopen.

Wie verder kijkt naar het volledige plaatje zal dan wel merken dat de kostprijs hoger ligt in totaliteit. Consumentenorganisatie Test-Aankoop raadde zelfs een lening op 40 jaar af, om de redenen die we reeds in dit artikel hebben aangehaald.

Conclusie, lenen aan welke looptijd?

Ben je van plan om te lenen voor de aankoop van een woning? Dan is de algemene consensus dat dit het best gebeurd op 20-25 jaar. Je kan het ook iets strategischer aanpakken en de lening op maximaal 30 jaar nemen en vervroegde aflossingen verrichten wanneer het interessanter is dan sparen.

Lenen op 40 jaar is dus algemeen beschouwd niet echt een goed idee, zeker niet als je dan al weinig marge meer over houdt.

Een lening op 40 jaar komt echter niet zoveel voor. Niet alle banken willen dit zelfs aanbieden. Probeer eerst verschillende banken tegen elkaar uit te spelen en formuleer dan je conclusies.

Een ander alternatief kan zijn om een groepsverzekering of IPT-verzekering te gebruiken als onderpand, al zal dit hoogst waarschijnlijk het meest interessant zijn voor een tweede woning.